Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

Statisztika+

lunk a társadalomtudományi vizsgálatok elméleti és módszertani kapcsolódási pontjainak feltárása és megvitatása. Kérdések, amikre a választ keressük:

 • Hogyan használjunk fel egy meghatározott diszciplína jelenségeit leíró elméletet egy új terület összefüggéseinek feltárására?
 • Miként ültessünk át egy bevett módszertant egy új jelenségegyüttes vizsgálatára?
 • Hogyan hasznosítsuk a kutatási eredményeket az oktatási vagy az üzleti gyakorlatban?

​A konferencia kiváló lehetőséget nyújt egyrészt a személyes tapasztalatcserére, másrészt arra, hogy oktatást, kutatást folytató személyek bemutassák eredményeiket, és egyben megvitassák azokat.

Statisztika+ Nightingale 2024

A konferencia témája 2024-ben Florence Nightingale (1820-1910) munkásságához kapcsolódik. Nightingale a modern nővérképzés megteremtője, a betegellátás reformjának elindítója, a közegészségügy úttörője. A Krími háborúban az angol katonák „őrangyalaként” a korházi halálozási arányt 42%-ról 2,2%-ra csökkentette. Hirdette, hogy az alapvető méltósághoz és a megfelelő ellátáshoz mindenkinek joga van, nemtől, nemzetiségtől és vallási hovatartozástól függetlenül. Felismerte a statisztika jelentőségét, és azt a halálozások csökkentése, az egészségügyi viszonyok javítása szolgálatába állította. Ő alkalmazott először statisztikai megközelítést a betegápolás hatékonyságának elemzésére, így a bizonyítékokon alapuló orvoslás egyik úttörőjének tekintjük. Világosan látta, hogy az egészségügyi viszonyok javításához nem elégséges a kórházi reform és a korszerű nővérképzés, az emberek életkörülményein is változtatni szükséges.

Tisztelettel fogadjuk részvételét az előadásokon és várjuk azokat a tanulmányokat, amelyek korábban még nem jelentek meg, ugyanakkor kapcsolódnak konferenciánk témájához. A konferencia kiváló lehetőséget nyújt egyrészt a személyes tapasztalatcserére, másrészt arra, hogy oktatást, kutatást folytató személyek bemutassák eredményeiket, és egyben megvitassák azokat.

 

A konferencián való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Regisztráció: A regisztrációs szándékot Varga Beatrixnak kell jelezni a beatrix.varga@uni-miskolc.hu emailen. A levélben a szerző adatait (név, tudományos fokozat, intézmény, email cím), a tervezett előadás címét és absztraktját kell elküldeni.


Határidők:

 • Jelentkezés és absztrakt beküldése: 2024. szeptember 1.
 • Visszajelzés a jelentkezésről: 2024. szeptember 15.
 • Tanulmány beküldése: 2024. szeptember 27.

 

A jelenléti konferencia helye és időpontja: Miskolci Egyetem, 2024. szeptember 27.

 

Szervezőbizottság

 • Szilágyi Roland
 • Bartha Zoltán
 • Varga Beatrix
 • S. Gubik Andrea
 • Karajz Sándor

Kapcsolattartó személy: Varga Beatrix

 

Formai követelmények: 

 • Javasolt szerkezet: cím; szerző adatai (név, tudományos fokozat, intézmény, email cím); absztrakt; kulcsszavak (2-5); bevezetés-témafelvetés; irodalomáttekintés; módszerek és adatok; elemzés és értékelés; konklúzió.
 • Szerkesztés: szerkesztetlen szöveget kérünk, szimpla sorköz, Times New Roman 12-es betűvel, a hivatkozásokat, irodalomjegyzéket az American Psychological Association (APA) 7. kiadásának szabályai szerint kérjük elkészíteni. Az ábrákat, táblázatokat számozni kell, és forrásmegjelöléssel kell ellátni.
 • Terjedelem: az absztrakt terjedelme 100-200 szó, a teljes szöveg hossza 2500-4000 szó lehet.

 

Kiadvány: A konferencián elhangzott előadásokat lektorált, ISBN számmal ellátott elektronikus konferenciakötetben jelentetjük meg. A legjobb tanulmányok angol változatát a TMP folyóiratban tudjuk leközölni.

 

Statisztika+ Qutelet 2023-ban